Työ- ja elinkeinoministeriö lähti rakentamaan uutta yrityskehittäjien toimintamallia kahdessa pilotissa, Uusimaa ja Pohjois-Pohjanmaa. Pohjoispohjanmaalaiset toimijat rakentavat yhdessä ne mallit, joilla yritysten menestystä parhaiten edistetään. Tämä menestystarina kirjoitetaan yhdessä. Se alkaa kalajoelta lokauussa 2012.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Leila  Helaakoski.
Hei yrittäjän ystävä!

Taantuma on talossa,  lama kurkkii nurkan takaa ja talvikin  tulossa. Koossa on ainekset vaipua synkkyyteen? Ei suinkaan vaan mahdollisuus saada tuloksia aikaan! Myönteisiin ratkaisuihin pääsemiseksi tarvitaan vain enemmän osaamista ja asennetta kuin luovuttamiseen.
Me yritysten ystävät olemme saaneet paljon aikaan edustamalla mallikkaasti taustayhteisöjämme mutta aikojen ja kilpailun kiristyessä ja yritystukien ym vähetessä meidät äänestetään pian kilometritehtaalle, jos emme jo lähitulevaisuudessa saa enemmän aikaan vähemmällä . Ja enemmän saamme aikaan, kun laajennamme omaa osaamistamme siten, että asiakkaan kohdatessamme osaamme vakuuttavasti kertoa, mistä apua kehittämiseen ja kasvuun on saatavissa, vaikka se ei tulisikaan omasta organisaatiostamme.

Sorrumme usein lähestymään asiakasta ”rahoitusinstrumentti” tai joku muu konkreettinen edellä, vaikka tarkempi asiakkaan kuuntelu osoittaisi, että tulosta saataisiin aikaa, jos yrittäjä ja hänen henkilökuntansa lisäisi omaa osaamistaan tai lyöttäytyisi yhteen kilpailijansa kanssa. Itse asiassa olen viime aikoina pohtinut, tarvitaanko meitä julkisen puolen  toimijoita vai voivatko konsultit hoitaa kaiken.

Toistaiseksi pohdintojen lopputulema on ollut, että meidän kauttamme julkinen valta ei ainoastaan sijoita rahaa tms  vaan parhaassa tapauksessa sellaista osaamispääomaa ja sellaisia verkostoja, jolla asiakas voi lisätä kontaktejaan muihin toimijoihin, luoda väyliä vaikkapa kansainvälisille markkinoille ja saada tuekseen todellisen tukijoukon sekä myötä- että vastamäkeen.

Itsestäänhän tuo yllä mainittu auvoinen ystävyys ja mahtavat tulokset eivät toteudu vaan se vaatii uuden oppimista, ehkä asenteen muutosta, toimintatapojen muutosta; helppoa ei tule olemaan mutta olemassaolon oikeutus on lunastettavissa!

1 kommentti:

  1. Yrittäjän ystäviä on tällä hetkellä paljon ja kokonaisuus on vaikeasti hahmotettava niin yrityskehittäjän näkökulmasta kuin yksittäisen yrittäjän näkökulmastakin. Maailman muuttuessa kehittämistyö muuttuu yhä enemmän verkoston kutojan tyyliseksi toiminnaksi, jolloin osaamisen kokonaisvaltainen kehittäminen on keskiössä. Julkisen puolen toimijoiden rooli on tässä asioiden mahdollistaja ja konsultit usein tekijä yhdessä yritysten kanssa. Luomme siis, kuten kirjoitit, väyliä joita pitkin yritys voi luovia kohti menestystä ja pysyä siellä. Vanhasta pois oppiminen on vaativa prosessi, mutta mikäli kykenemme hyödyntämään julkisen puolen leveitä hartioita joustavasti ja yli organisaatiorajojen, olemme lunastamassa olemassaolomme oikeutusta.

    VastaaPoista